Дефектнотокова защита на двупроводна схема TN-C.

Енергетика, електротехника.
Аватар
Nikolay
Site Admin
Мнения: 23
Регистриран на: Пон Май 03, 2021 3:34 pm

Дефектнотокова защита на двупроводна схема TN-C.

Мнение от Nikolay »

Дефектнотокова защита

Дефектнотокова защита, позната още като диференциалнотокова защита или прекъсвач на остатъчен ток.

Много хора питат: "Може ли да се монтира на на двупроводна схема тип TN-C?"
Отговора е:

КАТЕГОРИЧНО НЕ!

В двупроводна мрежа е абсолютно забранено да се прекъсва нулевия проводник с автоматични устройства или превключватели, а ДТЗ просто прекъсва и двата.
Неутралният проводник в двупроводна система е единственият начин електрическият ток да "избяга" обратно към източника на генериране, а прекъсването или изключването на неутралния проводник е голяма заплаха от токов удар. Следователно в двупроводна верига могат да се използват само еднополюсни прекъсвачи или превключватели, които прекъсват само фазовия проводник.
в трипроводна система за защита има трети проводник - заземяване, който също не може да бъде изключван от прекъсвачи. Нито един от производителите на ДТЗ не дава гаранция, че при сработване на защитата се прекъсват едновременно фазата и нулата. В случай на аварийно претоварване на ДТЗ контактите могат да изгорят или да залепнат, като дори за кратко време може да възникне ситуация, когато нулевият контакт е прекъснат а фазата не. В подобен момент има огромен риск за поражение от протичане на ток, понеже е възможно да има повреден уред, който в този момент да има фаза върху корпуса.

Диференциалнотокова защита - Уикипедия
Публикувай отговор