Телевизор - размер (шиина, височина), дистанция, резолюция.

Всякакви технологии
Аватар
Nikolay
Site Admin
Мнения: 23
Регистриран на: Пон Май 03, 2021 3:34 pm

Телевизор - размер (шиина, височина), дистанция, резолюция.

Мнение от Nikolay »

Когато става въпрос за избор на телевизор, винаги е добре да е възможно по-голям но също така трябва, да се определи и приблизително от какво разстояние ще се гледа.
Резолюцията на телевизора е важна за определянето на оптималното разтояние за гледане.
Също така за съответните инчове трябва да се знае какъва е ширината и височината, особено когато трябва телевизора да се събере в ограничено пространство. Не забраравяте че и рамката на телевизора добавя сантиметри. Това е полезно и за да не ходим в магазина с рулетката.
Таблица с размерите на телевизорите според инчовете:

Таблица с размерите на телевизорите според инчовете

Тъй като днес намерените резолюции са почти изключително 4k / Ultra HD, е необходим много голям телевизор, гледан от много близо, за да видите несъвършенствата, свързани с резолюцията. Поради това човек може да оцени тези телевизори от много по-близо за по-завладяващо изживяване. Мислете за него като за киносалон, колкото повече телевизор изпълва гледката ви, толкова по-завладяващо ще бъде съдържанието.

Това не означава, че трябва да седите на крачка от телевизора си. Не всеки предпочита да има възможно най-големия екран. Човешката зрителна система има зрителен ъгъл от около 135 градуса хоризонтално и макар, че има смисъл филмите да станат толкова големи, колкото голям телевизор можете да закупите, съдържанието не се произвежда, за да се гледа, докато запълва цялото зрително поле. Това става много очевидно, ако се опитате да гледате спорт отблизо, докато фиксирате една част от екрана, тъй като става доста неприятно.

Диаграма за дистанция и ъгъл на виждане

В графиката по-горе се вижда, че 30 ° ъгъл е подходящ за смесена употреба, но можете да намерите разстояния за различни размери при 40 °

Таблица за дистанция и ъгъл на виждане според инчовете

Насоките на Обществото на филмовите и телевизионни инженери препоръчват да седите на разстояние, където екранът запълва около 30 ° от вашето зрително поле като минимум за добро изживяване.

Зрително поле за 55 инча при 30 и 40 градуса
Използването на зрителното поле в театрален стил изисква седене малко по-близо.

Това обикновено предоставя добри насоки, но потребителите, които използват своите телевизори най-вече за гледане на филми, може да се възползват от седенето малко по-близо, за да получат по-театрален вид. Позицията SMPTE е "еталон" за киносалоните а препоръката на THX е за около 40 °. Минималният ъгъл на видимост работи добре за повечето случаи и седенето на разстояние, където екранът запълва 30 ° от вашето хоризонтално зрително поле, трябва да бъде достатъчно удобен за повечето хора.

Ъглова разделителна способност
По-високото зрително поле за първи път стана възможно с Full HD резолюции, но 4k подобрява още повече тази способност. Чрез увеличаване на разстоянието ви от телевизора, плътността на детайлите също ще се увеличи, създавайки по-добро изображение. Това е ъгловата разделителна способност: броят на пикселите на ъгъл. Колкото по-далеч, толкова по-висока ще бъде ъгловата разделителна способност.

Ъглова разделителна способност
Колкото по-близо сте, толкова по-ниска ще бъде вашата възприемана плътност на пикселите.

Тъй като 4k телевизорите имат толкова голяма плътност на пикселите, е много по-трудно да възникне този проблем. Трябва да сте доста близо до доста голям телевизор, за да бъде забележимо.
Основния проблем заради това е, че в България все още са много малко дори HD каналите а за 4k няма какво да коментираме.
Основния проблем с телевизиите е, че плащаме за уж огромно количество канали а реално на хубавите си нови телевизори, каналите които не са HD, 4к, ги гледаме размазано.
Ето една графика, за да стане по добре ясно всичко:

Диаграма за оптимална дистанция за гледане според резолюцията и големината на телевизора
Графиката също така показва, че 4k надстройка не си заслужава, ако седите на повече от 6 'и имате 50-инчов телевизор. Очите ви няма да могат да различат. Ultra HD има смисъл само ако искате наистина голям екран и планирайте да седнете по-близо до него.

Таблица за оптимална дистанция за гледане според резолюцията и големината на телевизора

Границата, до която можете да увеличите ъгловата разделителна способност, като отстъпите, зависи от зрителната ви острота. В един момент очите ви не са достатъчно добри, за да различават всички детайли. Проучванията показват, че някой със зрение 20/20 (или 6/6 в Европа) може да различи нещо на 1/60 от градуса. Това означава 60 пиксела на градус или 32 градуса за 1080p телевизор. 4k UHD телевизорите удвояват това до 64 градуса. Имайте предвид, че можете да видите един пиксел от по-далеч (в зависимост от контраста му с останалата част от картината).

Ако искате да научите повече за това откъде идва тази граница от 1/60 от градуса, можете да прочетете страницата на Уикипедия за Visual acuity

За 4k това разстояние често е твърде близко за повечето хора. Това е така, защото 1080p е проектиран около логиката на зрителното поле по-горе. Това е точката на рязане, при която се срещат както оптималното зрително поле, така и 60 пиксела на градус. За по-ниски резолюции това означава да седите малко по-далеч от за препоръчителното разстояние, за да не забелязвате пикселите, 4k резолюции и по-високи ви дават много повече свобода. Поради това зрителната острота всъщност вече не е най-добрият начин за намиране на правилното разстояние и вместо това трябва да се използва като начин за определяне на най-близката точка, на която можете да седнете до телевизор, без да усещате ограничението на неговата разделителна способност.

За да използвате максималната разделителна способност на вашия телевизор, искате да сте точно на линия за вашите размери на телевизора и разделителната способност на медията.

Това би трябвало да е перфектната резолюция, но това никога не е така в реалния живот. Дори ако гледате HD канал, представен с висока разделителна способност, ще има някои артефакти поради алгоритъма за компресия.

шум, замъгляване, пикселизиране

Артефактите могат да се появят в множество форми като шум, замъгляване или пикселизирано изображение. Ще можете да видите артефакти от по-далеч, така че разгледайте горните цифри като идеални за 1080p резолюции. Цифрите показват минималното разстояние, на което започвате да губите предимството на разделителната способност.
Извода е, че телевизор с 4к резолюция е най-добрия избор, но оптималното разстояние за 4к е добро само когато гледаме съдържание с наистина безупречно качество.
Публикувай отговор